Pagina instellingen

Tekstgrootte

  • Home
  • School School
    Aanmelden Actueel Opvang Team Schooltijden Vakanties Stichting Agora Werken bij Agora Contact Schoolgids Gezonde school
  • Onderwijs Onderwijs
    Visie Brede vorming Passend onderwijs Kwaliteit Schooladvies Veiligheid Extra activiteiten Verlengde leertijd Betrokkenheid Burgerschap Muziek Taal
  • Ouders Ouders
    Ouderbetrokkenheid Medezeggenschap Ouderkamer Klachten Privacy Verlof Informatie Hulp voor ouders
  • Impressies Impressies
    Foto's

Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid

Betrokkenheid

Burgerschap

Muziek

Taal

Ouderbetrokkenheid  

Op onze school vinden we ouderbetrokkenheid van groot belang. Kinderen van ouders die betrokken zijn bij het leren en ontwikkelen van hun kind, komen meer tot bloei dan kinderen van ouders die deze betrokkenheid niet tonen.

Wat betekent ouderbetrokkenheid?
Ouderbetrokkenheid betekent dat ouders en school vanuit gelijkwaardigheid goed samenwerken. De samenwerking is gericht op de ontwikkeling van uw kind. We willen dat elk kind tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling komt.

 

                                

 

 

 

 

 

 

Waaruit bestaat ouderbetrokkenheid?

  1. Betrokkenheid op de school als (waarden-gemeenschap):
    De school is er niet alleen voor een individueel kind, maar voor alle leerlingen. Het is een gemeenschap van kinderen, ouders en andere volwassenen. Professionals, ouders en kinderen zorgen samen voor een veilige omgeving waarin  kinderen (individueel en als groep) zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit kan alleen wanneer er binnen die gemeenschap waarden en normen zijn bepaald, gedeeld en worden nageleefd.
     
  2. Betrokkenheid op de ontwikkeling van het eigen kind: de educatieve driehoek:
    U heeft als ouder(s) kennis van de ontwikkeling en leerprocessen van uw kind. Vanuit die rol bent u in de educatieve driehoek betrokken. In de educatieve driehoek tussen kind, ouder en leraar is iedereen gelijkwaardig op basis van erkende ongelijkheid.
     
  3. Thuisbetrokkenheid: het faciliteren en stimuleren van de ontwikkeling thuis
    U stimuleert uw kind in de thuissituatie bij de ontwikkeling. Indien gewenst, adviseert de school hierbij.

Onze verwachting

​Wij vinden de rol van ouders belangrijk in de ontwikkeling van de kinderen. Belangstelling voor het schoolgebeuren komt het eigen kind ten goede. Dat betekent dat wij veelvuldig contact op prijs stellen. De ouders van onze kinderen komen vrijwel dagelijks de school binnen. Dat maakt het mogelijk om snel even wat informatie uit te wisselen. Bij allerlei terugkerende activiteiten is ouderhulp aanwezig. Ook worden ouders betrokken bij voorbereiding, organisatie en uitvoering van verschillende feesten.

Omdat wij ouderbetrokkenheid belangrijk vinden streven wij naar ouderbetrokkenheid 3.0. Inmiddels is voldoende aangetoond dat leerlingen meer gemotiveerd zijn en dat hun welbevinden en leerprestaties toenemen wanneer hun ouders betrokken zijn. Bedoeld wordt dan een werkelijke samenwerking, en niet zozeer de vrijwillige activiteiten die ouders op school doen. We spreken van ouderbetrokkenheid als uit het gedrag van ouders blijkt dat zij zich (mede) verantwoordelijk voelen voor de schoolontwikkeling van hun kinderen. Ouderbetrokkenheid gebeurt vooral thuis en levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling en het leersucces van kinderen.

Oudercontactavonden

Vijf keer per jaar kunt u worden uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht van uw kind. De vorderingen en mogelijke zorgpunten van uw kind worden met u doorgesproken. Ook uw eigen vragen komen aan de orde. 
Alle kinderen van groep 2 t/m 8 krijgen tweemaal per jaar een rapport. Kinderen in groep 1 krijgen het eerste rapport als ze 4 maanden of langer op school zitten. Het rapport wordt eerst met ouders besproken voor het mee naar huis gaat. 
U kunt natuurlijk altijd tussentijds een gesprek met de leerkracht aanvragen als dat belangrijk voor u is.

De (vrijwillige) ouderbijdrage

Scholen mogen aan ouders een bijdrage vragen om de onkosten te dekken die niet in de rijkssubsidie zitten. U kunt hierbij denken aan het Sinterklaasfeest, Kerst, het schoolreisje, excursies en feestjes.
De bijdrage is vrijwillig. Dat betekent dat scholen uw kind niet mogen weigeren als u niet betaalt. School hebben wel het recht om kinderen waarvoor niet is betaald, niet mee te laten doen met de georganiseerde activiteit. 
Stichting Agora zal de ouderbijdrage innen via een automatische incasso. 

CBS Kleurenpracht

Klipperstraat 2 - 4
1503 AM Zaandam

075 - 20 10 117
info@cbs-kleurenpracht.nl
Directeur: Petra Glandorff

Willem-Pieter van Ledden

Algemeen

© 2019 Basisschool Kleurenpracht
Alle rechten voorbehouden.

Onderdeel van Agora
De stichting voor bijzonder primair onderwijs in de Zaanstreek

Privacy verklaring

  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools