Passend Onderwijs
Voor alle leerlingen zien we volwaardig burgerschap als einddoel. We streven na dat kinderen, ongeacht kleur, etnische afkomst, geslacht of beperking mee kunnen doen in de samenleving.
Om ieder kind het meest passende onderwijs te bieden, werken de schoolbesturen in de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland samen in een samenwerkingsverband. Dit om met elkaar het onderwijs steeds beter aan te laten sluiten op de onderwijsbehoefte van onze leerlingen.
Meer informatie over het ‘Samenwerkingsverband (SWV) PO Zaanstreek’ kunt u vinden op www.swvpozaanstreek.nl.
Meer-en hoogbegaafd
Binnen Agora hebben we een bovenschoolse voorziening voor meer- en hoogbegaafde leerlingen: de Kangoeroegroep. Deze groep is bestemd voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Binnen de Kangoeroegroep wordt gewerkt aan specifiek op (hoog)begaafde kinderen gerichte doelen en vaardigheden. Klik hier voor de Informatiebrochure of bezoek de pagina van de kangoeroegroepen.
Zorg
Het kan voorkomen dat kinderen naast de reguliere aandacht en inzet van de leerkracht een extra steuntje in de rug nodig hebben. Doorgaans geeft de leerkracht dit zelf maar zij kunnen ondersteund worden door de intern begeleider (IB-er) van de school. Ook de motorisch remedial teacher (MRT) kan een rol spelen.
De intern begeleiders (IB-er) heeft twee grote taken (hoofdtaken):
• coördineren van de zorg en de afstemming van de onderwijsbehoefte van de kinderen
• bewaking van de kwaliteit van het onderwijs (samen met de directie)
De IB-er en de directie vormen samen het klein ondersteuningsteam. Zij buigen zich over allerlei zaken maar in het bijzonder over de twee hoofdtaken van de IB-er. Daarnaast
voert de Ib-er kindbesprekingen met de leerkracht over de zorgleerlingen. De kindbesprekingen vindt verschillende keren per jaar plaats. Daarnaast zijn er twee keer per jaar groepsbesprekingen, dit is doorgaans na afname van de Cito-toetsen (januari en juni).
Naast het klein ondersteuningsteam is er 4 keer per jaar overleg in het groot ondersteuningsteam. Bij dit overleg schuiven ook extern deskundigen aan (psycholoog, schoolmaatschappelijk werker, schoolarts). Indien uw kind binnen dit team besproken wordt, moet u voorafgaand toestemming verlenen en na afloop van elke vergadering wordt u door de leerkracht (of de IB-er) op de hoogte gesteld van de inhoud van de gesprekken.
Hier vindt u het School-Ondersteunings Profiel: SOP CBS Kleurenpracht.pdf
Taalklas
Op CBS Kleurenpracht werken we met een taalklas. Deze taalklas is bedoeld voor kinderen uit groep 5 en 6. In de taalklas zitten kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, vooral op het gebied van de woordenschat. In de taalklas wordt projectmatig gewerkt. Het project wordt meestal afgesloten met een presentatie voor ouders of een excursie.
De IB en de leerkracht van de groep bepaalt wie er voor de taalklas in aanmerking komt. Kinderen (en ouders) die in aanmerking komen worden benaderd of er interesse is in deelname. Motivatie is namelijk een belangrijke pijler.
De taalklas is op woensdag- en vrijdagmiddag. Juf Jessica (leerkracht groep 6/7) is de leerkracht van de taalklas op woensdag, juf Claudia (leerkracht groep 1/2) op vrijdag.